Kalligrafikurs – Nybörjarkurs 28/1

Välkommen Anette till Nybörjarkursen i kalligrafi. Här hittar du förlagor, uppgifter filmer och annat smått och gott. Ni har fått en paket med förlagor och vilka hittar ni även här. Ni har även fått skaft och stift samt en filtpenna.
Ni kan börja med filtpennan men det är bäst att gå över till färg och stift ganska snart. Filtpennan är en rätt så grov och klumpig verktyg men fungerar i början och när man skissar eller leker och inte har möjlighet för färg och stift.

Material >>

Om pennvinkeln >>

Förlaga humanist kursiv >>

 

 

Uppgift 1 >>

Kursiva versaler förlaga >>

Uppgift 2>>

Uppgift 3

Skriva följande ord med kursiven med stora mellanrum mellan raderna.
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag, Söndag, Vatten, Enhörning, Museum, Häftstift, Aluminium, Arabia, Daggmask, Långkalsonger, Digitalis, Monogram, Makaroner samt ramsan ”The quick brown fox jumps over the lazy dog”

• Gör en födelsedagskort eller alla hjärtanskort med utsmyckningar eller enkelt men tänk att du ska skicka iväg den så den är i hanterbart format, i kuvert eller utan, i färg eller utan. Låt fantasin flöda

eller

Skriv en text (max 4 rader), stora radmellanrum. Tänk hur vill du att kompositionen, layouten ska vara. Det tar vi hand om nästa gång så du behöver bara skriva texten och tänka på hur du vill ha den centrerad, på högerkant eller vänsterkant?

Förlagar skelett versaler >>

Förlaga versaler >>

Uppgift 4
Skriv alla versalgruper i rätt storlek med blyerts eller väldigt smal penna.

Skriv quick brown fox ramsan eller liknade med skelett versaler.
Hinner ni ni kan även använda tjockare stift och skriva samma ramsa med.

 

Historia del 1 & 2


Utsmyckningsförlaga 1>

Utsmyckningsförlaga 2>

Uppgift 6

• Imitera förlagan med de utsmyckade kursiva bokstäverna ovan.
• Välj en av dina texter, linjera ordentligt (den små bokstavshöjden) och skriv den. Välj två olika färger t-ex mörk grå och mörk röd. Välj delar av texten som ska vara röd och delar av texten ska vara grå.
Arbeta med någon an de layouter som vi har tittat på.