Nostalgi och favoriter

Jag har hittat en paket pasta i skafferiet. Inhandlat på någon Ungern resa för ett par år sedan, bokstavspasta. Den är inte särskilt god ofta blir vissa bokstäver överkokta eller för hårda, men det tar mig tillbaka till somrarna hos farmor, hur min kusin och jag letade olika bokstäver i soppan.

Hur man blir påverkad av bokstäver och böcker? Min gammalmorbror var typograf. Av honom har jag ärvt, som barn, en bok om typografi och skrifthistoria. Boken är skapad av en av Ungerns stora bokformgivare Tibor Szánto. Som tioåring botaniserade jag bland bilder av gamla boksidor, kalligrafi och typsnitt och det lämnade sina spår.

Bokstäver och böcker låg alltid nära hjärtat. Så när jag hittade Valter Falks bok om bokstäver för trettio år sedan, innan Konstfack och utbildning i typografi, kände igen ett gammalt och kärt ämne. I den boken såg jag ”världens vackraste boksida”, så tyckte jag då och jag tycker nog än idag. Bruce Rogers titelsida för bibeln från Oxford University Press. Typsnittet är Centaur som är en av Quadratas hustypsnitt och fortfarande är en favorit. Så visst påverkas vi av bokstäver runt oss, från bokstavspasta, tangentbord, reklam, internet till gamla skönheter som god typografi och en vacker titelsida.